5 moduri prin care poți îmbunătăți securitatea e-mailului tău

5 moduri prin care poți îmbunătăți securitatea e-mailului tău

În fiecare secundă, aproximativ 2,7 milioane de e-mailuri sunt trimise oriunde în lume. Indiferent că este vorba de persoane fizice, întreprinderi sau organizații (non)guvernamentale, 99% dintre acestea folosesc e-mailul pentru a comunica. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că este cea mai sigură opțiune de pe piață. Un email se bazează pe un set relativ vechi de protocoale care, la rândul lui, constituie o vulnerabilitate. Odată trimis, călătorește prin mai multe puncte înainte de a ajunge la destinația finală. Dacă un punct este compromis, întreaga securitate a acestuia este compromisă. Pentru a preveni astfel de probleme inerente, este important să iei cât mai multe măsuri de precauție pentru a crește secutiatea mailului.
1. Folosește o parolă unică
Una dintre cele mai ușoare modalități de a îmbunătăți securitatea mailului implică utilizarea unei parole unice și sigure. Această recomandare vine din partea profesioniștilor din domeniul IT, care evidențiază importanța utilizării parolelor puternice. Prin conștientizarea acestui fapt, angajații nu vor mai folosi parole comune sau simple, ce pot fi ușor sparte. Utilizarea majusculelor și a literelor mici, a caracterelor și a cifrelor speciale vor face o parolă mai puternică. Pentru un nivel crescut de securitate referitoare la e-mailuri, poți apela chiar la generatoare de parole. Cu atât de multe instrumente la îndemână, nu există nicio scuză pentru a folosi în continuare o parolă slabă.
2. Criptare prin e-mail
Criptarea e-mailului și utilizarea unor semnături digitale referitoare la apartenența la organizație pot fi exrem de utile. Certificatele SSL pot fi instalate pentru a autentifica transmiterea de informații prin e-mail. Un certificat SSL asigură, în esență, faptul că nimeni nu poate citi sau modifica mesajul (cu excepția destinatarului). În momentul în care trimiți un email cu o semnătură digitală în care se regăsește numele business-ului tău (sau date despre acesta), e-mailul este mai sigur. Iar un certificat SSL securizat te asigură că nimeni nu vede conținutul.
3. Criptează conținutul mesajelor
Criptarea unui email este un semn ce atestă faptul că mailurile trimise de organizația ta sunt mai sigure în comparație cu cele necriptate. Ulterior criptării mailurilor, conținutul devine imposibil de descifrat, cu excepția destinatarului. Chiar dacă cineva are acces la serverul de mail, acesta nu va putea înțelege conținutul mesajului. Prin urmare, criptarea conținutului mesajelor este un pas suplimentar în creșterea nivelului de securitate.
Două dintre metodele comune de criptare utilizate sunt Open PGP și extensiile securizate/multifuncționale de e-mail. Cu ajutorul acestora, chiar și după preluarea emailului din server, mesajul va rămâne criptat.
4. Folosește soluții antivirus
Un antivirus nu doar îmbunătățește securitatea computerului tău, însă îți și protejează emailul. În momentul în care soluția antivirus scanează traficul de e-mailuri primite, identifică posibili viruși sau programe dăunătoare. Astfel, se pot bloca mesajele contaminate înainte de a ajunge în serverul de mail. Investirea în infrastructura de securitate trebuie să fie pilonul principal în organizația ta. Software-ul antivirus detectează și elimină programele malware care ar putea dăuna computerului, nepermițând descărcarea oricărui atașament periculos.
5. Evită phishing-ul și spam-ul
Phishing-ul este un mod fraudulos de a obține informații sensibile. La nivel internațional, se răspândește foarte rapid și este extrem de costisitor. Doar în 2017, 76% dintre companii au raportat că sunt afectate de o înșelătorie de tip phishing. Este necesar să eviți să dai click pe orice link primit din surse necunoscute – sau să răspunzi la orice mail suspect.
Asigură-te că organizația ta este destul de sigură – din toate punctele de vedere! Contactează-ne și îmbunătățește structura companiei tale printr-un nivel ridicat de securitate IT, simplu și rapid.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website