Accesarea unui Wi-Fi public – sau cum pot ajunge datele tale pe mâna hackerilor

wifi public

Accesarea unui Wi-Fi public – sau cum pot ajunge datele tale pe mâna hackerilor

Un Wi-Fi public poate fi ușor accesat de oricine – cu atât mai rapid cu cât nu necesită o parolă. Oricât de atractiv este să poți căuta orice pe Internet, oriunde și oricând, un Wi-Fi public rămâne destul de riscant. Indiferent că este vorba de rețeaua găsită într-un aeroport internațional, dintr-un pub nou deschis în zonă sau chiar de cea din biblioteca universității, gradul de risc este același. Un hacker poate fura credențiale de acces, fișere din telefon sau chiar detalii aferente unor plăți cu cardul extrem de ușor, fără ca utilizatorul să-și poată da seama.

Ce se ascunde în spatele unui Wi-Fi public

Wi-Fi-ul public rămâne un punct atractiv pentru milioane de utilizatori anual. Conform unui studiu în domeniu, trei din patru persoane se conectează la un Wi-Fi public în mod direct și constant. Însă, întregul proces este extrem de riscant – orice Wi-Fi public este, de fapt, o rețea deschisă ce poate fi accesată de oricine, inclusiv de un atacator cibernetic – și nu numai:

Hackeri: Hotspot-urile și Wi-Fi-urile publice sunt hub-urile preferate de orice hacker. Prin intermediul lor, toate datele pe care le trasmiți și primești sunt efectiv puse la dispoziție oricărei persoane. Aceste date includ detalii personale precum emailuri, conturi de social media, parole, detalii bancare și alte elemente cruciale. Orice informații pot fi mai târziu folosite în mod voit pentru a-ți face rău.

Hijacking: Una dintre cele mai mari greșeli este să subapreciem capacitatea intelectuală a unui hacker. Imediat ce și-a fixat ținta, un hacker vede atât activitățile pe care utilizatorul le face, cât și modalitățile prin care se poate furișa în device-ul vizat (telefon, laptop, tabletă etc.). În cazul în care opțiunea de partajare a fișierelor este activă, iar rețeaua la care ești conectat este un Wi-Fi public, un hacker poate transmite un fișier malițios către device-ul tău fără niciun impediment. Astfel, orice fișier stocat poate fi mai târziu accesat de el, chiar și offline.

Rețele malițioase: Rețele publice de Wi-Fi sunt de două tipuri – cu parolă sau fără parolă setată. În cazul în care device-ul tău este conectat la o rețea publică de Wi-Fi (suspicioasă), hackerii încep să intre în posesia acestuia – ceea ce înseamnă că aceștia nu văd doar ceea ce e în interiorul device-ului, însă pot și să folosească datele și informațiile pentru anumite lucruri. Întreaga activitate se realizează tacit, fără a ridica vreo suspiciune.

Furtul de cookie-uri: Este unul dintre cele mai mari riscuri al accesării site-urilor fără criptare. Website-urile care nu folosesc o conexiune SSL (Secure Sockets Layer) sunt vulnerabile, iar cookie-urile de pe aceste site-uri pot fi ușor accesate de oricine. Riscul folosirii acestor site-uri crește cu cât conexiunea la Internet se face printr-un Wi-Fi public nesecurizat.

Propagarea de viruși: Un Wi-Fi public este deseori folosit drept mediu de propagare a virușilor. Față de virușii clasici, cei folosiți în atacurile prin intermediul unui Wi-Fi public necesită un anumit program pentru a rula. Cu cât numărul utilizatorilor conectați la rețea este mai mare, cu atât șansele ca și devide-ul tău să fie infectat cresc.

Pentru a evita scurgerile de date și informații importante regăsite pe computerele din companie, contactează-ne – ne găsești aici 24/7. Nu lăsa inevitabilul să te ia prin surprindere!

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website