Bitdefender — Amenințările cibernetice depășesc pragul de un miliard. Ransomware rămâne în top și are o creștere de 75% față de 2018

Bitdefender — Amenințările cibernetice depășesc pragul de un miliard. Ransomware rămâne în top și are o creștere de 75% față de 2018

Conform estimărilor făcute de cercetătorii în domeniul securității cibernetice din cadrul companiei Bitdefender, în decursul anului 2019 numărul amenințărilor cibernetice va atinge recordul maxim de un miliard înregistrat până în prezent.

Atât numărul asociat amenințărilor de tip informatic, cât și cel asociat hackerilor care dezvoltă atacuri cibernetice de tip ransomware a crescut vertiginos în decursul ultimului an. Astfel, comparativ cu impactul produs de aceștia anul trecut, anul acesta numărul se clasează la o diferență caracterizată de același valoare, la care se adaugă trei sferturi din ea.

Din punct de vedere tehnic, amenințarea de tip ransomware este special concepută pentru a cripta datele utilizatorilor și a-i determina pe aceștia să și le dorească înapoi, însă doar în schimbul unei sume de bani. Doar în 2018, printre țintele avute, s-au regăsit organizații de dimensiuni mari, diferite instituții de învățământ și cele aparținând infrastructurilor critice. Astfel, ransomware-ul și-a câștigat locul în istorie, fiind astfel una dintre cele mai rentabile amenințări cibernetice și aducând câștiguri de miliarde de dolari hackerilor.

Datorită încasărilor extrem de mari provenite de pe urma amenințărilor informatice, hackerii devin din ce în ce mai motivați să își schimbe constant modul de abordare, precum și tehnicile folosite pentru atacurile cibernetice și elaborarea strategiilor. Una dintre cele mai mari destructurări din istoria ransomware-ului a fost cea a grupării GandCrab, pusă cap la cap de autorități și companii private cu specific al securității informatice. Înaintea destructurării, gruparea a fost lider de piață, fiind autoarea a peste 50% din atacurile de tip ransomware. Ulterior activităților întreprinse de organele de ordine, în zona amenințărilor de tip cibernetic a rămas un gol care nu a putut fi gestionat cu foarte mare ușurință de restul hackerilor axați pe atacurile de tip ransomware. Astfel, s-au creat grupări mai mici, orientante pe modalități diverse de dezvoltare a codului și a tehnicilor întreprinse, piața devenind astfel mult mai rezistentă la activitățile și încercările autorităților.

Alături de numărul crescut al atacurilor ransomware, pe locul doi se înregistrează cantitatea de mail-uri de tip spam care sunt transmise și accesate de utilizatori.

Internetul poate fi extrem de tare afectat de dispozitivele smart care sunt vulnerabile

Dispozitivele smart au devenit cele mai utilizate mijloace de comunicare, ajungând în anul 2019 la un număr asociat vânzărilor de 22 miliarde. Dintre acestea, marea majoritate sunt vulnerabile, putând fi controlate de la distanță sau accesate în mod neautorizat foarte ușor de către posibili atacatori. Asociat acestor lucruri, acestea pot fi introduse în rețele de tip botnet. În cazul în care acest lucru se întâmplă, efectul se va vedea în atacurile țintite către infrastructurile critice care conlucrează pentru furnizarea internetului, respectiv afectarea pentru o scurtă perioadă de timp a serviciilor. Conform estimărilor, pentru fiecare oră în care Internetul este nefuncțional, pierderile ajung la 12 milioane de euro (doar pentru cei care lucreză în România).

Confrom estimărilor realizate de specialiștii în domeniu, numărul aferent dispozitivelor inteligente va depăși 40 de miliarde în doar 6 ani, ceea ce va conduce la un trafic total de aproximativ 80 zettabiți. În cazul în care atacatorii reușesc să compromită dispozitivele, aceștia reușesc în continuare să manipuleze autorii unor site-uri de renume în a le oferi sume de bani în schimbul controlului pe care aceștia îl dețin. Cele mai bune exemple în acest sens sunt magazinele online, site-urile de presă sau rețelele sociale care, devenite indisponibile, pot avea pierderi uriașe de bani.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website