Ce este un atac DDoS si cum functioneaza el

Ce este un atac DDoS si cum functioneaza el

Un atac DDoS (Distributed Denial of Service) este un tip de atac cibernetic care are ca scop suprasaturarea serverului sau a retelei tinta, cauzand astfel incapacitatea acesteia de a oferi servicii legitime utilizatorilor. Acest lucru se realizeaza prin inundarea serverului sau a retelei cu trafic artificial generat de mai multe surse.

Exista doua modalitati principale prin care un atac DDoS poate fi realizat: prin utilizarea unui singur dispozitiv sau prin utilizarea mai multor dispozitive aflate sub controlul unui atacator (denumite “botnet”). In cazul in care mai multe dispozitive sunt utilizate, acestea pot genera un flux de trafic mult mai mare, ceea ce poate face serverul sau reteaua tinta complet inoperabila.

Există mai multe tipuri de atacuri DDoS, fiecare având propriile metode de a suprasatura serverul sau rețeaua tintă.

Unele dintre cele mai comune tipuri de atacuri DDoS sunt:

  1. Atacul de flux: Acest tip de atac se bazează pe inundarea serverului sau a rețelei cu un număr mare de cereri valide de conexiune. Acest lucru poate suprasatura serverul sau rețeaua și poate face ca acesta să devină inoperabil.
  2. Atacul de saturare a bandei: Acest tip de atac se bazează pe inundarea serverului sau a rețelei cu trafic de date, cu scopul de a suprasatura anumite segmente de bandă.
  3. Atacul de protocol: Acest tip de atac se concentrează asupra unui protocol specific (de exemplu, TCP sau UDP) cu scopul de a suprasatura serverul sau rețeaua prin utilizarea unor pachete de date care exploatează vulnerabilitățile protocolului.
  4. Atacul Application layer: Acest tip de atac se concentrează asupra aplicațiilor care rulează pe serverul sau rețeaua tinta, prin generarea unui volum mare de trafic HTTP sau HTTPS sau prin utilizarea unor cereri HTTP sau HTTPS care exploatează vulnerabilitățile aplicației.

Exista mai multe metode de a se preveni un atac DDoS, cum ar fi:

– Folosirea unui serviciu de protectie DDoS: acest serviciu monitorizeaza traficul de pe server sau retea si blocheaza traficul care pare a fi artificial sau nelegitim.
– Limiteaza accesul la serviciile tale: prin limitarea accesului doar la anumite IP-uri sau grupuri de IP-uri, se poate reduce riscul de a fi tinta unui atac DDoS
– Folosirea unui firewall: firewall-ul poate fi configurat pentru a bloca traficul nelegitim sau suspect.
– Mentinerea software-ului si a sistemelor de operare la zi: astfel se poate preveni exploatarea unor vulnerabilitati cunoscute.

In concluzie, un atac DDoS este un tip de atac cibernetic care vizeaza suprasaturarea serverului sau a retelei tinta prin inundarea acesteia cu trafic artificial. Exista mai multe metode prin care acest tip de atac poate fi realizat, dar exista si mai multe metode de a se preveni un astfel de atac, prin utilizarea unui serviciu de protectie DDoS, limitarea accesului la serviciile tale, folosirea unui firewall si mentinerea software-ului si a sistemelor de operare la zi.

Împreună cu partenerii noștri de la Fortinet, oferim diferite solutii WAF ce ofera protectie completa impotriva atacurilor aplicatiilor web, atacurilor din spatele CDN-urilor, manipulari API, atacuri HTTP avansate (slowloris etc), atacuri brute force asupra paginilor de login etc.

Specialiștii noștri sunt gata să va ofere soluții complete la cheie. Trebuie doar să ne contactezi.

Află cum te putem ajuta să previ atacurile DDoS sau orice alt tip de atac la tine in companie!

Call Now ButtonSuna acum!