Cum poți detecta și elimina un malware de pe site-uri web

Cum poți detecta și elimina un malware de pe site-uri web

Hackerii sunt întotdeauna în căutare de vulnerabilități pe site-uri web, vulnerabilități prin care ar putea injecta programe malware și folosi pentru a le distribui mai departe. În această categorie intră și aplicații potențial dăunătoare regăsite în sistemele și dispozitivele utilizatorilor.

Există mai multe tipuri de programe malware care rămân nedetectate, rămânând inactive până când hackerul trimite un semnal ce permite accesul unui backdoor sau dezarhivarea și răspândirea unei aplicații rău intenționate în baza de date a site-ului web. Este important să detectezi prezența unui malware la timp, astfel încât acesta să poată fi eliminat înainte să declanșeze și să provoace daune la nivelul sistemului. Importanța acestui pas este cu atât mai importantă cu cât menținerea unui grad ridicat de securitate îmbunătățește reputația și profitabilitatea business-ului. Bineînțeles, prezența unui malware este ușor identificată pe baza unor semne, respectiv:

Cum se detectează prezența unui malware pe site-urile web

Diferențe semnificative în performanța și traficul site-ului web – o scădere notabilă a traficului web, respectiv a performanței site-ului, poate reprezenta un indicator al prezenței unui malware ce trebuie investigată.

Modificări aparente în aspectul site-ului web – un program malware lasă tot felul de urme și marcaje pe pagina web. Dacă observi modificări în ceea ce privește textul sau anumite imagini care nu au fost încărcate inițial de tine (sau prezența unora pe care nu le-ai mai văzut), investighează în detaliu – ai putea găsi un malware.

Paginile web clachează sau apar modificări în fișierele din backend  – imediat ce paginile web încep să clacheze în timpul în care vizitatorii încearcă să le accezese, este indicat să îți pui un semn de întrebare în ceea ce privește existența unui malware. Aceeași strategie ar trebui să fie aplicată în momentul în care identifici modificări neașteptate în unele fișiere de pe backend-ul site-ului.

Modificări ale parolei – în cazul în care, în calitate de administrator de site, identifici schimbări ale parolei sau alte notificări aferente, e posibil să ai de-a face cu o infecție malware ce vizează obținerea privilegiilor contului de administrator.

Notificări de la hostul web și delistarea Google – dacă sunt constatate probleme, administratorii site-ului sunt înștiințați cu privire la acestea de către furnizorii de servicii de găzduire a site-urilor web. În mod similar, Google tinde să delisteze site-urile web în care este detectată o infecție malware.

 

Cum se elimină un malware identificat pe site-uri web

Descarcă fișierele site-urilor web – furnizorii de servicii de găzduire web pot oferi administratorilor aplicații care ajută la efectuarea căutărilor pe fișierele site-urilor web.

Utilizează coduri PHP pentru a face căutări pentru programe malware – cercetătorii în domeniul securității partajează online codurile PHP ale unor tulpini comune de malware. Administratorii pot folosi aceste coduri pentru a efectua căutări și pentru a detecta prezența unui malware.

Elimină fișierele afectate și înlocuiește-le cu unele curate – după ce fișierele afectate sunt identificate, acestea trebuie șterse și înlocuite cu copii curate obținute din backup. Ulterior, e imperios necesar să le încarci, pentru ca site-ul să fie curat.

Oricând sesizezi o problemă la nivelul site-ului pe care îl gestionezi, ne poți contacta pentru a fi sigur că nu vei avea de-a face cu un malware – de orice tip.

 

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website