Mozilla lansează serviciul VPN “Firefox Private Network” ca extensie de browser

Mozilla lansează serviciul VPN “Firefox Private Network” ca extensie de browser

Mozilla a lansat, oficial, un nou serviciu VPN axat pe confidențialitatea utilizatorului, numit Firefox Private Network. Acesta este folosit ca extensie a browserului, fiind un instrument care își propune să cripteze activitatea online și să limiteze accesul site-urilor web și a agențiilor de publicitate asupra informațiilor personale ale utilizatorilor dispozitivelor cu acces la Internet.

Serviciul Firefox Private Network este, în prezent, în versiunea beta și este disponibil numai pentru utilizatorii de desktop din Statele Unite, ca parte a programului recent de testare pilot Firefox. Acest program permite uitlizatorilor să încerce noi funcții supuse experimentelor dezvoltatorilor companiei, înainte ca acestea să fie lansate oficial – cu scopul de a identifica eventuale defecțiuni înainte de a deveni un serviciu viabil pe piață.

Programul pilot Firefox de testare a fost lansat pentru prima oară de companie în urmă cu trei ani, urmând să fie închis în luna ianuarie a acestui an.

În prezent, compania a decis să relanseze programul, însă cu unele modificări. Potrivit vicepreședintele produsului Mozilla, Marissa Wood, diferența între cele două variante de programe rezidă în faptul că aceste produse și servicii pot fi găsite în afara browserului Firefox. Ulterior, pot fi introduse ca extensii, fiind mult mai bine șlefuite și doar la un pas de lansarea publică generală. Serviciul Firefox Private Network este primul proiect al programului de testare pilot Firefox.

La fel ca în cazul oricărui alt serviciu VPN de top, rețeaua privată Firefox ascunde inclusiv adresa IP a utilizatorului de interesul unor terțe părți sau online trackers, protejând informațiile sensibile ale userului, precum site-urile vizitate și datele personale ale acestuia. Toate aceste îmbunătățiri sunt active chiar dacă este utilizat Wi-Fi-ul public – singura condiție este ca și serviciul Firefox Private Network să fie activ pe toată durata accesării Internetului.

Conform declarațiilor făcute de compania Mozilla, serviciul său de Firefox Private Network oferă o cale sigură și criptată către web, instrumentată pentru a proteja conexiunea și informațiile personale oriunde și oricând utilizatorul folosește browserul Firefox. De altfel, serviciul funcționează la fel ca orice al serviciu VPN.

Serviciul VPN Firefox Private Network criptează și canalizează fiecare activitate de navigare a utilizatorului pe Internet, printr-o colecție de servere proxy la distanță, mascând astfel locația/identitatea reală a acestuia și blocând terții, inclusiv organizațiile statale și ISP-urile din a analiza conexiunile utilizatorilor.

Serverele proxy reale pentru extensia serviciului Firefox Private Network sunt furnizate de Cloudflare, companie care oferă unul dintre cele mai mari și mai rapide servicii de protecție CDN (Contact Delivery Network), DNS (Domain Name Server) și DDoS (Distributed Denial of Service). Pentru cei preocupați de colectarea datelor obținute de Cloudflare, compania Mozilla promite că va demara controale dese și meticuloase de confidențialitate, folosite pentru a limita datele pe care Cloudflare le poate colecta și stoca o perioadă lungă de timp.

Potrivit companiei, Cloudflare observă doar o cantitate limitată de date referitoare la cererile HTTP/HTTPS trimise ulterior la proxy-ul Clouflare prin intermediul browserelor cu o extensie Mozilla activă. În momentul în care cererile către proxy-ul Cloudflare sunt trimise, aceasta din urmă va vedea adresa IP a utilizatorului, adresa IP a zonei din Internet pe care utilizatorul o accesează, portul sursă, portul de destinație, detaliile referitoare la dată și un token oferit de Mozilla care indică faptul că utilizatorul este unul legitim și folosește serviciul Firefox Private Network. Toate aceste date se înscriu în categoria Proxy Data. Ulterior, în 24 de ore, tot ceea ce se regăsește în Proxy Data este șters.

Serviciul Firefox Private Network funcționează, în prezent, doar pe desktopuri, dar curând va deveni disponibil și pentru utilizatorii de telefonie mobilă, imediat ce soluția VPN iese din varianta beta.

În ciuda faptului că serviciul Firefox Private Network este actualmente folosit în mod gratuit, Mozilla a sugerat că organizația explorează posibile opțiuni de prețuri pentru acest serivicu în viitor, în așa fel încât să îl mențină durabil.

Pentru moment, în cazul în care utilizezi un cont de Firefox și ești rezident al Statelor Unite, poți testa serviciul Firefox VPN gratuit înregistrându-te pe site-ul web al Firefox Private Network.

Odată instalată pe desktop, extensia Firefox Private Network va adăuga o alternativă la bara de instrumente a browserului Firefox, astfel încât să poată fi activată sau dezactivată cu ușurință, în orice moment.

Pe baza acestei îmbunătățiri, securitatea datelor personale este ridicată, ceea ce face accesul la Internet și la anumite site-uri web să devină din ce în ce mai ușor – și sigur. De asemenea, odată cu utilizarea acestui serviciu, utilizarea singulară a serviciului VPN (furnizat de alți terți) devine inutilă. Cu toate acestea, serviciul Firefox Private Network limitează accesarea strict a browserului Mozilla.

Call Now ButtonSuna acum!