TWITTER – Doi foști angajați ai companiei, surprinși în timpul spionării utilizatorilor pentru Arabia Saudită

TWITTER – Doi foști angajați ai companiei, surprinși în timpul spionării utilizatorilor pentru Arabia Saudită

Doi foști angajați ai companiei internaționale Twitter au fost acuzați că spionează mii de conturi ai utilizatorilor Twitter în numele guvernului Arabiei Saudite, cel mai probabil cu scopul de a demasca identitatea dizidenților.

Potrivit unui rechizitoriu depus pe data de 5 noiembrie și neîncheiat nici azi, unul dintre cei doi angajați Twitter aflați printre inculpați, respectiv cetățeanul american Ahmad Abouammo, a părăsit compania în luna mai a anului 2015, iar celălalt angajat, cetățean saudit cu numele de Ali Alzabarah, a părăsit compania în luna decembrie a aceluiași an.

Ambii foști angajați au fost recrutați în anul 2014 de oficiali ai guvernului saudit, care întrețin legături strânse cu prințul coroanei saudite, Mohammed bin Salman, pentru a accesa informații sensibile și private regăsite pe conturile Twitter asociate cu critici saudiți cunoscuți.

Informațiile pe care Abouammo și Alzabarah le-au accesat în mod ilegal despre utilizatorii Twitter includ adresele de e-mail, dispozitivele utilizate, informațiile referitoare la browser, cele biografice furnizate de utilizator, datele de naștere și alte informații care pot fi utilizate pentru a cunoaște locația unui utilizator, cum ar fi adresele IP asociate conturilor și numerele de telefon.

Alzabarah, cetățeanul care s-a alăturat comaniei Twitter în luna august a anului 2013 în calitate de inginer de fiabilitate al site-ului, a colaborat cu oficialii saudiți în perioada 21 mai – 18 noiembrie 2015 și a accesat datele private a mai mult de 6.000 de conturi de Twitter.

Conturile acesate de acesta au inclus cel puțin 33 de utilizatori pentru care forțele de ordine din Arabia Saudită au trimis către Twitter cereri de divulgare de urgență. Potrivit rechizitoriului, Abouammo a fost, de asemenea, acuzat separat că a acționat în calitate de agent străin și a furnizat Biroului Federal de Investigații (FBI) o serie de înregistrări falsificate pentru a obstrucționa ancheta federală.

Pe lângă spionarea utilizatorilor Twitter, Abouammo a mai fost acuzat că a șters anumite informații de pe platforma de socializare, demascând identitățile unor utilizatori și închizând conturile Twitter la cererea oficialilor guvernului saudit.

Conform declarației FBI, oficialii saudiți au plătit până la 300.000 de dolari americani către Abouammo pentru munca sa, pe care a încercat să o acopere cu facturi falsificate aferente nevoilor sale personale, oferindu-i totodată un ceas de lux marca Hublot în valoare de 20.000 de dolari americani. Pe lângă cei doi foști angajați Twitter, Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a mai acuzat un alt cetățean saudit pentru implicarea în acest caz, respectiv pe Ahmed al Mutairi, totodată șef al unei companii de social media din Arabia Saudită ce are legături cu familia regală.

Mutairi a fost acuzat că a acționat ca intermediar între cei doi angajați ai Twitter și oficiali ai guvernului saudit. De altfel, în prezent, Abouammo este în custodia Statelor Unite, după ce a fost arestat de FBI marți la Seattle, în timp ce restul suspecților (în număr de două persoane) sunt considerați a fi prezenți pe teritoriul Arabiei Saudite și aflați încă în libertate.

Compania Twitter a recunoscut că a cooperat în această investigație și că limitează accesul la informațiile sensibile ale contului, motiv pentru care la acestea va avea acces doar un grup limitat de angajați instruiți și verificați. În plus, organizația a făcut public faptul că înțelege riscurile incredibile cu care se confruntă mulți utilizatori ai aplicației Twitter pentru a-și împărtăși perspectivele cu restul persoanelor din lume și pentru a-i responsabiliza pe cei aflați la putere. De aceea, dețin instrumente pentru a le proteja confidențialitatea și capacitatea lor de a-și face munca vitală.

Un incident separat a fost identificat foarte recent, tot datorat unei amenințări interne, în care un fost angajat Trend Micro a accesat informații sensibile a peste 68.000 de clienți consumatori și le-a vândut unei terțe părți ce în mod public, solicita asistență tehnică. Astfel de incidente de securitate sunt extrem de importante și pot afecta atât imaginea companiei, cât și calitatea produselor și serviciilor oferite de aceasta.

No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website